BEMUTATKOZNAK A VILLANYSZERELÉS BAJNOKAI

A Profi villanyszerelés
a védjegyünk

Jómagam 6 éve dolgozom családi házak teljes villanyszerelésén. A szakmámban én (és a munkatársaim is) hazai és nemzetközi szinten is versenyeken vettem részt és azokon eredményesen szerepeltem (Európa Bajnokág 4. helyezettje a 2018 Budapesti EB-N), ezért a rólam kialakult szakmai hírnév megköveteli a pontos, tiszta és precíz – kifogástalan munkavégzést minden időben.

A cégünknél dolgozó szakemberek is általában olyan emberek, akik hazai versenyeken vettek részt és ők is hasonlóan eredményesek voltak Magyarország területén villanyszerelő szakmában. Ezért vált a szlogenünkké az, hogy “Az elektromosság bajnokai… “.

Mi minden munkánkat a legnagyobb precizitással és odafigyeléssel végezzük, ellentétben a legtöbb villanyszerelő kivitelező céggel. Minden szabványi követelményt és gyártói előírást betartunk.

Nálunk a legapróbb részletekre is ügyelünk, ilyen például, hogy a Wago-ba a csupaszolási hossz 11mm-re legyen és csak kiegyengetett vezetéket csatlakoztassunk abba. Olyan szemlélettel végezzük munkánkat, hogy a megrendelőnek ne olyan érzése legyen “mintha egy új terméket” vásárolna, hanem valójában azt is kapja ha már azt fizeti meg. Manapság egyre nehezebb olyan kivitelezőket találni, akinél nem a “jó lesz az úgyis” elv érvényesül.

Cégünktől teljesen idegen az ilyen gondolkodás. Minden rögzítési és beállítási munkát 2db vonallézerrel végezzük, mi a falba kerülő szerelvénydobozokat is lézerrel építjük be. Kábelezési munkáink során a legfontosabb a kábelek épsége.

Amikor más szakkivitelező cégek is jelen vannak a villanyszerelési munka során, munkánkat úgy végezzük, hogy közben a többi szakember munkáját is figyeljük, hogy ahol az ő munkájuk érinti a mi munkánkat is, ott ne keletkezzen feleslegesen elvégzendő munka így feleleges költség.

Egy villanyszerelési árajánlatadás nagyon sok időt kell hogy felemésszen, ez így normális, ha az ember foglalkozik egy árajánlat megírásával, ezért nem tanácsos elfogadni olyan árajánlatokat, amiben nem tisztázott a kivitelezés tartalma és azok minőségi színvonala.

Nincs váratlan meglepetés!

Mi igyekszünk mindíg olyan árajánlatokat adni, amiben tisztázott minden tartalmi kérdés, így senkit nem ér váratlan meglepetés. Kérem, hogy a fenti bemutatkozó szövegünk alátámasztására tekintsék meg referencia fotóinkat, melyek mind különböző projekteken készültek, így látható hogy ahány helyszín, mindegyiken egy a fontos – A MINŐSÉG!

Villanyszerelési munkára van szüksége? Keressen minket!

Hogyan lehet kiválasztani
a megfelelő elektromos kivitelezőt?

A következő sorokban felsorolunk különbségeket a manapság a piacon megtalálható villanyszereléssel foglalkozó cégekkel kapcsolatosan:

Minőségi villanyszereléssel foglalkozó cégek: Olcsó, magát villanyszerelőnek nevező cégek:
Több éve (minimum 5-6) a villanyszereléssel foglalkozik, nagy tapasztalattal rendelkező vezetők és alkalmazottak a cég alkalmazottjai. A cég akkor sem vált profilt amikor “nem megy az üzlet”, tehát nem a gyors meggazdagodás vágya volt az indítás célja. A vállalkozás maximum 2-3 éves, akkor indították el, amikor az építőipar “beindult”. A vállalkozás célja: Gazdasági haszonszerzés szakmai kompetenciák hiányában (Tehát végzettség nélküli munkavállalás)
Legalább 3-4 fő alkalmazott + vezető, sőt nálunk tanulók is a csapat tagjai. Megélhetésünk biztosítása végett végezzük tevékenységünket “egészséges” haszonnal, amit a vállalkozás fejlesztésébe forgatunk vissza, hogy minél hatékonyabb legyen a működés. Általában 1 maximum 2 főből álló “csapat” alkotja. Ők is munkaidő után (Mert, hogy alkalmazottak valahol) dolgoznak, esetleg hétvégén amikor idejük engedi.
Csakis minőségi, bizonylattal rendelkező – kizárólag a beépítési célra kiválóan megfelelő anyagok használata – amire mellesleg még garancia is van. Bontott anyagokból való munkavégzés, esetleg lopott anyaggal való tevékenykedés sem kizárt, amit még alkalmazotti korából tulajdonított el.
A munka megkezdése előtt szerződés kötés (adott esetben közjegyző bevonásával). Előleg átutalása után a munka megkezdése, folyamatos teljesítés melett részenkénti fizetés, valamint a teljes műszaki átadás-átvétel után a fennmaradó rész kifizetése. Így dolgoznak a megbízható, korrekt cégek. Minden pénzügyi tranzakcióról teljesítési igazolás, számla, elszámolás készül. A munkát végző cég minden “ujjlenyomata” visszakövethető évek távlatából is. A munka megnyerését követően a munkát elkezdik, egy részét elvégzik, majd váratlanul eltűnnek mint a kámfor (a megrendelő pénzével együtt). Mivel ezek a szerelők mindenféle okiratok néékül dolgoznak, így bizony “megfogni” is igen nehéz őket. Sokszor fejezik be az ilyen “cégek” után a munkát a táblázat bal oldali oszlopába tartozó cégek – de sajnos ez drágább mintha először ilyen cég került volna képbe az ajánlat elfogadásánál.
Büntetőjogi felelőssége teljes tudatában végzi tevékenységét. Az elektromos szakma bizony nagyon felelősségteljes. Folyamatos jogszabály és szabványváltoztatások vannak, amiket egy ilyen tevékenységet végző cég figyelemmel kísér és alkalmazza a friss előírásokat. Felelősségvállalás teljes hiánya (a szakmai hiányosságokkal társulva). Nem vallják be ha szakmai hibát vétenek. 1980- as évekbeli minőségi követelmények szerint végzik tevékenységüket – “Körbevisszük a gerincet, oszt majd arról leágazunk”… Ez a módszer mára teljesen elavult.
Több milliós (6-8 millió) gép és eszközparkkal rendelkezik, saját raktárral, autóval. Nem okoz gondot egy horony kivágása, anélkül hogy a fél fal kidőlne. Minden szerszám és eszköz rendelkezésre áll a szabványos, minőségi, esztétikus, tiszta munkavégzéshez. Szakmai berkekben “egycsípőfogós szakemberek”-nek hívjuk őket: Talán van egy régi Tescos (vagy hasonlóan magasan kvalifikált márkájú) fúrógépük, ami közvetlen életveszélyt jelent a felhasználójára is, amivel “minden” feladatot el tudnak végezni. Eszerint a jól felszerelt cégeknél biztosan sokkal tehetségTELENEBB emberek dolgoznak, mert nekik mindenhez külön gép áll rendelkezésükre.
A munkavégzés területe mindig tiszta és rendezett. Az ügyfélnek az az érzése, hogy jó kezekben van a háza. A munka mindíg feszített tempóban halad, nem folyamatos kávé és cigiszünetek közbeiktatásával. A munkahelyen sok szemét, sitt és “káosz” uralkodik. (Igaz, a zseni átlát a káoszon). A megrendelő az ajánlat elfogadásakor nem látott eddig elvégzett munkákról semmit, így látatlanban csak az ár alapján dönt, később jönnek a kellemetlen meglepetések.

Milyen eszközparkkal kell rendelkeznie
egy villanyszerelő cégnek?

Kéziszerszámok (csavarhúzók, fogók, prések, multiméterek, spaklik, fánglik, kézifűrész, vízmértékek) Kb. 5-600.000Ft
Létrák, tároló dobozok, mérőeszközök (mint lézeres távolságmérő, vonallézer) Kb. 500.000Ft
Gépek (horonyvágó, porszívó, fúrógépek, vésőgépek) Kb. 1.500.000Ft
Autó (Amit fenntartani és karbantartani is kell) Kb. 1.500.000Ft
Érintésvédelmi célműszerek és tartozékai Kb. 1.000.000Ft
Raktárfelszerelés (Ami egy olyan cégnél minimum elvárás, amelyik folyamatosan végez munkát akár több helyen is) Kb. 1.500.000Ft
Megfelelő informatikai és irodai háttér (ügyvitelhez, jegyzőkönyvezéshez) Kb. 3-400.000Ft

Nézzük meg, milyen végzettségekre és felszerelésre is van szükség
egy általános családi ház villanyszerelésének elvégzéséhez:

Villanyszerelő szakmunkás bizonyítvány (Manapság sajnos ezt túl könnyen megadják olyannak is akinek nem feltétlenül kellene).

Regisztrált villanyszerelő (Aki ezzel a “státusszal” nem rendelkezik, az nem végezheti el a családi ház mérőhelyének kialakítását, tehát külön alvállalkozót kell bevonnia az ügyfélnek.

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló (Mivel ez a kifejezés 2020.07.31 óta szerepel jogszabályban ezért a többség még ezt a kifejezést sem hallotta. A jelentése, hogy az eddigi érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló és az erősáramú berendezések szabványossági felülvizsgálója végzettségeket összevonják. Ezáltal 2020.07.31 után már nem adható ki érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyv. Családi házak használatbavételi engedélyének kiadásához elengedhetetlen a villamos biztonsági felülviszgálat elvégzése. Aki a végzettséggel nem rendelkezik, nem tudja hivatalosan átadni a munkát (csak alvállalkozó bevonásával).

Kábelszerelő (Aki azt hiszi, hogy villanyszerelő bizonyítványának birtokában mindent elvégezhet az nem jól tudja. A törvények, jogszabályok nem ismerete, NEM mentesít azok betartása alól!

Felelős műszaki vezető (Minden építőiparban végzett szakmunkát FMV-nek, azaz felelős műszaki vezetőnek kell irányítania. Benne van a nevében, hogy felelős. Azaz a szabányok betartatása a kivitelezővel az ő kötelessége és joga. Persze ez a szakterület is tele van olyanokkal akik látatlanban is aláírnak bármit. Biztosan isteni tehetséggel megáldottak ők, szeretnék én is olyan bátor lenni, de nem tudok (nem is akarok) FMV csakis felőfokú végzettséggel (azaz diplomával) rendelkező személy, vagy villanyszerelő mestervizsgával és nagy tapasztalattal rendelkező személy lehet.

A fentebb felsorolt kompetenciák az alapszakma (azaz a villanyszerelő) megszerzését követően mind ráépülő képzések. Ezen ráépülő szakmák megszerzése egy személyre vonatkozóan több mint 2 MILLIÓ FORINT. Tehát a villanyszerelő iskolát elvégezve, 3-5 év gyakorlat megszerzését követően lehet ezeket a ráépüléseket megszerezni, aminek jelentős költsége van. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen kompetenciákkal rendelekező cég magasabb áron vállal munkát, mint az aki csak egy szimpla villanyszerelő végzettséggel (vagy mostanában már enélkül is) teszi ugyanezt.

Leidl Péter, Cégvezető

Villanyszerelő mester,
Regisztrált villanyszerelő,
Villamos biztonsági felülvizsgáló,
Villamvédelmi szabványossági felülvizsgáló,
Villamos alállomás kezelő,
Kisfeszültségű kábelszerelő,
Robbanásbiztos berendezések kezelője,
Robbanásbiztos berendezések kezelőinek műszaki vezetője,
Kisfeszültségű csatlakozó közvilágítási FAM szerelő (Kif-2),
Szakszolgálati FAM szerelő (Kif-2).

Szakma sztár kiváló tanulója verseny 2014 - III. hely

100%

EuroSkills magyar bajnok - Európa Bajnokság 4.

100%

WorldSkills magyar bajnok

100%